top of page

Herfst-evening


Wanneer ik naar mijn boom kijk, onze nieuwe treurwilg die we dit jaar geplant hebben, realiseer ik me hoeveel zij mij leert. Er komt geen boek aan te pas, geen letter en geen woorden. Ik observeer alleen. Hoe prachtig staat ze daar, langzaam en gracieus zwaaiend in de wind, met haar lange haren in de najaarszon. Ze hoeft niks en niemand te zijn of te worden, ze Is al. Dat is voldoende, en ze is schitterend! Nu de zon zachtjes aan op haar retour is en we de herfst tegemoet treden, leert ze me opnieuw hele belangrijke lessen. Al kijkende naar haar in de afgelopen tijd, merk ik dat zij in de maanden april, mei, juni en juli heel erg hard is gegroeid. Zelfs in augustus had ze met wat extra regen alweer een behoorlijk arsenaal aan blad aangemaakt. Ze is namelijk nog jong en net zoals met jonge pubers kunnen die enorme groeispurten krijgen waarbij hun ledematen buitenproportioneel lijken. Zo ook met haar, haar enorme middentak bleek maar naar de hemel reiken, tot deze helemaal uit proportie was met de rest en ze vervaarlijk heen en weer zwiepte bij een beetje wind. Om te voorkomen hebben we haar met een touw een tijdje vastgezet, zodat ze niet zou knakken.


Nu, met de herfst equinox die morgen zal plaatsvinden en tevens mijn verjaardag is, merk ik dat zij niet tot nauwelijks meer groeit. De lijsterbes, die naast haar staat, heeft van de laatste krachten lijsterbessen geproduceerd waar straks de doortrekkende koperwieken en kramsvogels van zullen snoepen tijdens hun aanvallen op de boom. De groeikracht is ten einde gekomen, de spirits van de groei en de lichte helft van het jaar, zullen nu toch echt vertrekken. Zij maken plaats voor de geesten van de donkere aarde en de voorouders. Van de geesten die het leven doen afnemen en preserveren. In het zaad van de appels en in de eikels en kastanjes van de bomen zit het eeuwige leven besloten. In dat kleine ding zit de gehele blauwdruk van een nieuwe boom….Magisch toch! In deze tijd ben ik zeer dankbaar voor de oogst van Moeder Aarde, zij geeft ons zoveel… Geven we iets terug? Ik probeer het, in mijn rites, mijn werk, en probeer toch dagelijks ecologisch bewust te leven om haar wat te ontzien.. Ik maak lekkere gerechten van de appels uit onze eigen tuin, krijg peren van de buurman en oogst kruiden om tijdens de Heilige Nachten te roken. Voor onze – meer agrarische - voorouders was deze tijd er een van conserveren van voedsel en om alles zo goed mogelijk klaar te maken voor de wintertijd. Het tempo begon na de oogsttijd lager te liggen, er was ook niet veel daglicht om nog veel buiten te kunnen doen; het leven bewoog zich meer naar binnen toe, rondom de haard, het vuur als belangrijk middelpunt van warmte, samenzijn en veiligheid.


Voor de groeispirits zet ik vanavond een offertje neer met een kaarsje. “Dankjewel, voor jullie groeikracht in de natuur dat alles deed groeien en mijn boom zo mooi groot gemaakt heeft. Tot in maart, bij de lente-equinox…” Ik zet wit voedsel neer, naar het wit van het licht. Zoet wit brood bijvoorbeeld. Dankbaarheid, afname van activiteit, voorbereiden voor de winter en het vieren van het eeuwige leven in het zaad zie ik als kernpunten in mijn spirituele beleving van de wisseling van de seizoenen. Wat kun je doen om dit te vieren? - neem een welverdiend rustmoment waarin je je bewust bent van de groeikracht die ook tot rust komt - beoefen dankbaarheid en uit dit, naar de Aarde, naar de spirits, naar jezelf en je naasten! - verzamel kruiden om tijdens de winter te roken - geniet van de herfstzon - wees blij, om alles wat je hebt! - zet een klein offertje neer voor de groeikrachten; bloemen, appels, wit voedsel zoals brood of melk en zet er een klein kaarsje bij. Laat dit ’s nachts staan - maak een lekker gerecht met oogstvruchten, zoals appeltaart, appelmoes, stoofperen, perensap, wijn of siroop

Boeken zijn zo waardevol, maar ze zijn niet altijd nodig. Kijk ook eens naar de natuur, naar de bomen en hoe ze zich gedragen. Naar de vogels, welke soorten en hier zijn en welke op trek gaan. Kijk naar de planten en de mossen en de paddenstoelen, zo weet je waar we in het jaar precies zijn en kun je je verbinden met de grote cyclus van de natuur.

De natuur brengt ons zoveel wijze lessen, we hoeven ze alleen maar opmerkzaam te zijn, te observeren en ontvankelijk te zijn voor de diepere lagen en verbindingen. Het is echt niet moeilijk. Vandaag en morgen,

op mijn verjaardag, is de zon nog veel aanwezig. Na de equinox keert ook het weer om, dus geniet vandaag en morgen nog met volle teugen en wees gelukkig en neem het leven niet al te serieus! 😉 Lach en vier feest, we leven en we hebben zoveel overvloed!
Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page