top of page
hjhvhljvlhg.jpg


De Weg van de Webweefster

Ongeveer drie jaar geleden ontmoetten Linda Brakenhoff (Spingodin en Doulapraktijk Matres) elkaar in Gouda tijdens een vrouwencirkel. De avond ging over Vrouw Holle en er klikte iets tussen ons, er werden draadjes gesponnen die uit zouden groeien tot een hele fijne samenwerking. Ik was al een tijd bezig met de Matronen en hoe meer ik me bezig hield met de Drie Dames, hoe meer ze mij draden, weefwerk en spintollen lieten zien. Ze leidden me naar de voormoeders, de vooroudercultus, het Oude Europa en oude vrouwenambachten. Linda zelf spon en verfde al jaren haar eigen draden met Spingodin en deed een opleiding tot Doula. Nauw verbonden met de geboorte, de schenkster van het leven, was zij tevens verbonden met het spinnen van nieuw leven en de draden waar de Drie Dames ook mij in verwikkeld hadden... Dit maakte dat we begonnen met het ontdekken van spinsels, wol en ander textiel in rituele context en we de workshop "Spinnende Vrouwen"ontwikkelden. Dit was een enorm succes, samen met andere vrouwen al spinnend in een cirkel te zitten was echt een magische ervaring die hele oude, diepe vrouwengeheimen aanraakten. Hieruit werd de behoefte geboren om hier veel dieper in te gaan, met zoveel meer ritueel textiel werk, dat de Weg van de Webweefster geboren was. Het weven van webben heeft niet alleen te maken met het maken van kleding of andere vormen van textiel, maar ook met het leven zelf. Het leven is een Web, waarin alles met elkaar verbonden is en wij allemaal onze plek hebben. Het is nauw verbonden met het Kosmisch Wiel en met jouw levensweg, en die gaan we dan ook ontdekken, naast vele andere dingen...

77291851_2656632004401598_56045982587237

We gaan samen een bijzondere reis maken die in totaal een half jaar duurt. Ze start in september, in de donkere helft van het jaar, en na een pauze tijdens de Heilige Twaalf Nachten eindigt ze in het nieuwe jaar. We gaan ons richten op oude ambachten, gaan leren spinnen, werken met wol, twijnen, het maken en vastzetten van draden en het verven ervan met natuurlijke materialen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook theorie mee, over het materiaal zelf, over de wol, over het omgaan met materiaal dat van een dier komt, het eren van het dier en over de geschiedenis van textiel in rituele context.
We kijken naar de symbolieken uit oude verhalen die gaan over spinnen en draden, naar de sages waarin vrouwen voorkomen die het lot weven, naar de Drie Dames die we overal in Europa zien en te maken hebben met het maken van vlechten en met de Bron van Oorsprong.
De Weg van de Webweefster is een bijzonder pad dat je de handvatten geeft om ritueel textielwerk in je leven te verweven en een diepere band met jouw intuïtie te krijgen. Je leert over de bezieling van je materialen en je creaties, en gaat aan de slag om bewust bezielde voorwerpen te gaan maken. Zo krijg je een praktische, krachtige manifestatietechniek aangeleerd waardoor je meer in verbinding komt te staan met het Levensweb. Je zult merken dat er twee manieren zijn van het werken met textiel en spinnen, de actieve manifestatie-techniek en het visionair werken, waarbij je ontvankelijk te werk gaat; het doen door niet-te-doen, het meegaan op de stroom en ontvankelijk in het leven leren staan door het handwerk.
Je krijgt persoonlijke begeleiding in dit halve jaar, een facebook groep waarin je je creaties kunt delen en een gave excursie op één van de dagen (wordt nog bekend gemaakt).


 

Een greep uit de onderwerpen:

* Baarmoeder en de wolmand (spinrokken)
* Eren van dieren en hun geschenken
* Rituelen met textiel
* Geboorte en dood
* Voorouders en voormoeders
* Het Levensweb en Kosmisch Wiel
* Zang en gebed
* Spingodinnen
* Lapjesboom
* Ethiek van rituelen 


Wat je gaat leren:

* Spinnen met een spintol
* Twijnen van draden
* Verven van draden/wolf
* Knopenmagie
* Voddenmagie
* Weven
* Vlechten
* Gordel maken
* Borduursels/stiksels
* Werken met lucet


Globale opzet van de cursus

Dag 1. Bewustwording, leren spinnen en twijnen
Tijdens de eerste dag maken we uitgebreid kennis en krijg je verschillende achtergronden. We gaan het hebben over respect voor de producten die je gebruikt en hun herkomst, de verbinding met de voorouders/voormoeders, het animistische wereldbeeld en verschillende soorten uitwerking van plantaardige en dierlijke vezels. Je leert hier spinnen, twijnen, de draad klaarmaken en je krijgt huiswerk mee om thuis verder door te kunnen met spinnen.

Dag 2. Verbinden met de voormoeders
Deze tweede dag verbinden we ons met de voormoeders en hun ambacht met textiel. We maken een spiritdoll; een voormoederpop. We kijken naar vilten/naaldvilten, de verbinding met de baarmoeder en de oermoeder.

Dag 3. Het Kosmisch Web
De derde dag van de cursus bestaat uit verbinden met het Kosmisch Web en de Kosmische Cyclus. We hebben het over ethiek en richten onze blik op de Matronen, de drie dames van Europa, ook wel gekend als de Nornen en de Fates. We gaan praktisch aan de slag met borduren en/of bandweven en de navelstreng als connectie met de Bron.

Dag 4. Zingen en handwerk
Dag vier gaat over de andere bewustzijnsstaat die we soms onbedoeld oproepen als we bezig zijn met handwerk als spinnen, weven of naaien. We gaan leren werken met verschillende bewustzijnstoestanden zoals de meditatieve toestand en de kracht van zang met visualisatie. We leren intentie verbinden met ons handwerk, maken kennis met het fenomeen seidr en maken een weefwerk.

Dag 5. Verbinden met de natuur en met elkaar
Deze dag staat in teken van verbinding met het land, de dieren en de planten. We leren werken met verfkruiden om textiel op natuurlijke wijze te verven en maken een krachtvoorwerp van textiel. Als afsluitender richten we ons op het afwikkelen van draden en afronden van onze textiel-projecten. We knopen de losse eindjes bij elkaar en verbinden ons ook met elkaar zodat we het samenzijn ook mee naar huis kunnen nemen, en in ons hart.


 


Data:

Dag 1: 25 september 2021
Dag 2: 16 oktober 2021
Dag 3: 7 november 2021
Dag 4: 20 november 2021
(persoonlijke opdrachten en begeleiding tijdens de decembermaand/joeltijd)
Dag 5: 8 januari 2022 excursie en afsluiting

Tijden:
12:45 - 17:15 uur

Let op! Er is maar plek voor 12 deelnemers (ook gezien het risico op handhaving van 1.5 meter) dus meld je gauw aan!

 

41644239_1933432456721560_79037914688572

Locatie:
Het Vijfde Huis
Livingsstonelaan 54, Gouda

Investering:
€ 597,- inclusief btw
(betalen in termijnen is altijd mogelijk)
Dit bedrag is ook inclusief koffie, thee en een hapje, een spintol, wol en andere materialen afgezien van persoonlijke opdrachten.
Het is mogelijk om in vier delen te betalen indien nodig.
Heb je de workshop Spinnende Vrouwen al eens gevolgd? Dan krijg je €40,- korting op deze vijfdaagse!

Aanmelden via de e-mail


 

20181223_163031.jpg
77289208_2657702600961205_36602068895489
distaff-for-spinning.jpg
4a4fdfa4ae80a906588a3ddfa145dd14_1576547
78250482_2390034444544272_83170408740474
FB_IMG_1524115551129.jpg
bottom of page