top of page

Over Mirjam

Toen ik jong was had ik al een grote voorliefde voor de natuur. Naarmate ik ouder werd ontdekte ik de Grote Moeder, Moeder Natuur, via de wicca-stroming en op mijn elfde jaar wijdde ik mij aan Haar toe. Ik niet echt goed waarom, maar ik wist dat ik bij Haar hoorde. Ze inspireerde mij via een diep gevoel van Zijn binnen de cyclus van de natuur. Ik kon me overgeven aan de veranderingen, in mijzelf en om mij heen. Van Haar leerde ik het wiel overstijgen.

Tijdens mijn pubertijd raakte ik die verbondenheid helemaal kwijt. Ik dwaalde als een zoeker door de wereld, op zoek naar mijn ik, mijn identiteit in deze kluwen, deze wirwar aan indrukken. Met mij dwaalden en dwalen, vele anderen. Volledig in beslag genomen voor mijn hoofd, denken, kennis, presteren, kracht zonder kwetsbaarheid, rationaliteit, analyseren...en nog veel meer. Ik vond mijzelf niet, in tegendeel; ik raakte mijzelf meer en meer kwijt en ik onderging naast diepe lessen ook erg nare ervaringen..

Later ging ik me verdiepen in de mythologie van deze streken, van Nederland en Noordwest-Europa. Ik voelde heel diep dat Moeder Aarde en de voorouders mij riepen, eerst fluisterend maar later dwingend, al toen ik zo jong was had ik het gevoel dat ik gesteund werd en niet alleen was. De natuur was alles voor mij.

Een zaadje plantte zich in mij op de vooravond dat mijn vader stierf en wij samen Venus in de hemel zagen schijnen, zo fel als een baken zoals mijn vader het omschreef; toen hij stierf, stierf er ook iets diep in mij...en tegelijkertijd werd ik herboren, zo voelde het; Een intens mystieke ervaring die ik enkel door poëzie enigszins heb kunnen uitdrukken. Ik was helemaal leeg, het voelde als een complete reset van wie ik was in positieve zin; ik wist weer wie ik was!
Na jaren lang met de vrouwelijke energie te hebben gewerkt, in mijzelf en met anderen door middel van Europese natuurreligie en onderzoek en werk met de krachten van de Matronen, en talloze vrouwencirkels te hebben gegeven, voelde ik dat het goed was zo. Het mocht meer open.

De jaren werkend binnen de sjamanistische traditie van Spirit of Wolf als ritueel begeleider en therapeut/Toegepast Psycholoog, gaf me veel inzichten, de noodzaak van een goede leraar, van rituelen één op één, het contact met het lokale, het oeroude Europese, goede en persoonlijke hulp en zoveel nood aan herverbinding! Veel mensen komen bij mij die zeggen "uitbehandeld" te zijn in de reguliere GGZ, maar bloeien toch op na de holistische en sjamanistische benadering te hebben geprobeerd, dat ik grote hoop heb voor veel mensen die denken dat ze zijn "opgegeven" en de louter mentale weg niet voldoende lijkt te zijn.

En daarnaast, ook zeer belangrijk: Moeder Aarde heeft het momenteel zwaar te verduren door onze manier van leven. Dit kan zo niet langer doorgaan, we bezorgen haar en haar schepsels veel leed, dit moet bij naam genoemd worden; Ecocide. Daarnaast heeft de mens zich boven de natuur geplaatst (antropocentrisme) en denkt hiermee intelligenter te zijn dan Moeder Aarde en haar creaties. Het plaatst zich boven de schepping, daarmee de geschenken van Moeder Aarde zoals de helingskracht van haar kruiden, haar elementen, e.d. vergeten...Het is naar mijn idee niet OF/OF maar EN/EN - kunnen we samenwerken met de kennis die we al hebben, deze verbreden door er oeroude wijsheid in op te nemen, te onderzoeken?

Het is mijn missie om niet alleen mensen te helpen zich met hun strubbelingen in het leven en balans te vinden in de twee polen van het leven (min/plus, licht/donker), en zich met elkaar en zichzelf te verbinden om zo zelf-actualisatie te verwezenlijken.... Maar ook onze Moeder Aarde heeft onze hulp nodig. De boodschap dat wij één zijn achter alle vormen, dat er een bron is waar wij allen vandaan komen, hebben wij op dit moment zo hard nodig om te beseffen dat wat we elkaar en de Aarde aandoen, we ook onszelf aandoen. Ik duid dit meestal aan als 'animistisch leven'; het leven in de overtuiging dat alle leven waardevol is en respect verdiend.

Het is mijn diepste wens dat we opnieuw leren dat we allen met elkaar verbonden zijn en we deel uitmaken van de natuur, in plaats van erboven staan, dit zal misschien de basis kunnen leggen van meer respectvolle keuzes m.b.t. onze omgeving en natuur. Ik wens met heel mijn hart dat ik eraan kan bijdragen dat de mensen om mij heen zich bewust worden van de liefde die van deze eenheid uitgaat en dat zij beter nadenken over hun manier van leven in relatie tot anderen, zichzelf, de dieren en onze prachtige planeet en dat zij zoveel geheimen tot balans en vreugde in zich draagt.

Ik werk hieraan mee in mijn rol als hoofd van de Nederlandse en internationale community en als shamanka, Izih Deer Kam, de naam gegeven door mijn leraar Shaman Morsuk en zijn leraar Shaman Karagai in de lijn van de traditie van Spirit of Wolf. Ik voel mij gezegend dat ik hierin niet alleen sta, maar een hele rij aan voorouders uit de lijn die me de wijsheid en kennis geven om mijn werk te kunnen doen hier in Europa, evenals de community en alle andere helpende krachten waarmee ik werk. Steeds meer mensen staan op om hierin een belangrijke rol te vervullen om hier in Europa onze verbinding met de natuur, de oeroude archaïsche cultuur en het animisme te herontdekken en integreren in het huidige leven voor respectvoller en evenwichtiger bestaan.

Ik wil meehelpen om onze eigen tradities en oude kennis in een modern jasje, te herintegreren in het heden op een realistische, moderne manier, zonder afbreuk te doen aan de oorsprong.
We moeten de taal van de natuur weer leren spreken. Niet alleen de taal van de Laaglandse tradities maar ook Europa en al onze voorouders, de traditie van Spirit of Wolf geeft hierin een prachtige basis en wortels.
Wij komen uit dezelfde bron van Oorsprong, alle mensen op aarde, wij zijn broeders en zusters en we wandelen onder dezelfde hemel en op dezelfde Aarde. Laten we de eenheid in verscheidenheid vieren. Laten we elkaar in liefde omarmen. Dit zal ons op alle gebieden genezing brengen.

- Mirjam van Donselaar, 2023

Andere projecten:

Zielenspinsels - kunstzinnige uitingen, poëzie, dradenwerk en meer.
Actief tegen ecocide -  zie deze pagina

 

Aangesloten bij:

- NIBIG (Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg) geregistreerd
- Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) geregistreerd
- Spirit of Wolf (Internationale community van traditioneel sjamanisme)
 

cropped-nibig.png
Wkkgz-logo.png
32416431_1625015447534965_34931704016121
groot-5633.jpg

Mirjam heeft een Bachelor of Science in Toegepast Psychologie (Hogeschool Leiden), Holistisch Therapeut, auteur, hoofd van de Nederlandse en Internationale community van Spirit of Wolf. Vanaf haar 31ste jaar is zij opgenomen in de lijn van het traditioneel Siberisch sjamanisme uit Chakassië door Shaman Morsuk en Shaman Karagai. Zij is schrijfster van het boek "Dagaz" en "de Heilige Nachten".


Bovenstaande foto door Hanneke Geels

 

20210829_184932_1630278937293(1).png
Midzomer-2023-33.jpg
20210829_184158_1630313152774.png
13497542_1724437407770649_23363176880016
groot-5506.jpg
Midzomer-2023-6.jpg

Ervaring en achtergronden:

 

2011 - Opleiding Verzorgende IG (Rotterdam)
2014 - Bachelor of Science Toegepaste Psychologie
(Hogeschool Leiden) gediplomeerd

2015 - Rouwvrouw opleiding (Linda Wormhoudt, A'dam)

2016 - Oprichting Sibbe Fernjawegan (heidendom en paganisme)
2016 - Rite of the Womb 3x (Klara Adalena) + Womb Keeper
2016 - Basisopleiding sjamanisme (Peter de Haan + Lucia Klinefelter)
2016 - Workshops sjamanisme & Systemic Ritual® (Suzanne Hazen)
2016 - Masterclass Rouwvrouw (Linda Wormhoudt)

2018 - Oprichting Het Vrouwenrad +
van Donselaar - Toegepaste Psychologie

2018 - Levensloopcoach voor mensen met autisme
2018 - Klassieke Massage (M00D Massage) KTNO-geaccrediteerd
2018 - Instructeur Bootcamp (bij de AALO)

2019 - Publicatie boek "Dagaz", eigen beheer
2019 - Zen-meditatie (ZenDoen, Gouda)

2020 - Oprichter en lid van Nederlands kantoor van Spirit of Wolf

(internationaal sjamanistisch netwerk)
2020 - 1e Initiatie in traditioneel sjamanisme, lijn van Spirit of Wolf
(Chakassië) van Morsuk Kam/Karagai Kam
2020 - Tarot opleiding, individueel bij Frances Aarts
2020 - Publicatie boek"de Heilige Nachten" A3 Boeken (okt. 2020)
2020 - Magnetiseren basisstudie met praktijkweekend, bij Civas

2021 - Blok 1 – Familieopstellingen – basis, bij Susanne Hazen
2021 - Blok 2 – De basis van Systemic Ritual, verbinden met
krachtbronnen, bij Susanne Hazen
2021 - Cursus Moxa Therapie, bij Zonnevlecht opleidingen
2021 - Initiatie II door Sjamaan Morsuk
2022 - Start opleiding tot Holistisch Energetisch Therapeut bij ZOMA Opleidingen te Moerkapelle
2022 - Hooggevoeligheid als Kracht - cursus bij ZOMA Opleidingen
2022 - Hypnotherapie bij Laudius
2022- Initiatie III door Sjamaan Morsuk
2022 - Reiki I, Reiki II bij Zoma Opleidingen te Moerkapelle
2023 - Reiki Master bij Zoma Opleidingen te Moerkapelle
2023 - Initiatie IV door Sjamaan Morsuk
2023 - Diploma Holistisch Therapeut bij Zoma
2024 - Initiatie V door sjamaan Morsuk "Warrior Shaman"

bottom of page