top of page

Vrouw Percht


Op de elfde en twaalfde nacht van de heilige nachten van de Joel-tijd is het de tijd van Perchta/Berchta. Dit is haar nationale feestdag. Soms wordt Perchta gezien als de godin Holle/Holda maar soms ook als haar zuster uit het zuiden. Het is een godin die over orde en bewustzijn, als je een klusje niet af hebt tijdens haar feestdag, dan zal ze het voor straf verpesten. Heb je wel hard gewerkt afgelopen jaar? Dan brengt ze je cadeaus, onder andere zilvere muntjes. Uilen zijn haar dieren, ze worden gezien als boodschappers van Perchta. Deze uilen brachten van onheil of een waarschuwing. Als je vanavond een uil ziet, pas dan op je tellen en kijk even of je alles wel zo gaat zoals je het bedoelt had. Volgens de gebroeders Grimm zijn een aantal voedingsmiddelen heilig voor de godin Perchta. Dit zijn pap, haring/vis en een mix van water, bloem en melk- een soort vastenvoedsel. De naam Perchten, die de gemaskerden dragen tijdens Joel in de meer zuiderlijke en oosterlijke landen zoals Oostenrijk en de Slavische landen, zijn haar entourage tijdens de Wilde Jacht, waarin zij ook deelneemt. Men zegt dat er twee soorten perchten zijn; de "Schönperchten" die geluk en voorspoed brengen aan de mensen, en de "Schiachperchten", de lelijke perchten, die de kwade geesten en demonen verdrijven. Omdat de godin Perchta een godin lijkt te zijn van "grenzen", zoals het feit dat ze voorspoed en cadeaus kan schenken aan mensen die accuratesse vertonen, maar ook onheil wanneer er mensen niet hun best hebben gedaan het aflopen jaar, zie ik haar als een heggenrijdster. Een godin van tussen de werelden. Ze voelt aan als een godin die kan helpen bij werk dat op grensgebieden gebeurt, zoals werken met de stervenden en op kruispunten waarin elementen elkaar ontmoeten. De tijd tussen de jaren, waar we ons nu in bevinden, is naar mijn idee dus duidelijk een plek waar zij thuishoort. Wil je een offer brengen aan Perchta? Doe dan met mij mee en zet wat vis en pap buiten voor haar. Zing een lied of vertel haar wat je dit jaar allemaal hebt gedaan, als je dat durft ten minste! Fijne jaarwisselingsdagen ofwel goede joeldagen gewenst! Geraadpleegde literatuur: http://www.stephenmorrisauthor.com/perchta-12-days-christmas-part-1/ https://yarnspnr.wordpress.com/tag/zemmede/ http://www.theoddgods.com/deities/perchtaberchta/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page