top of page

Jaartour "Levend Landschap"

Het sjamanisme draait om balans en het herstel van de balans.
Het sjamanisme is naar mijn idee bedoelt om voor dit doeleinde in te zetten, de balans te herstellen in jezelf, tussen jou en anderen en de wereld om je heen. Voor mij draait sjamanisme om te proberen zo harmonieus mogelijk met het leven om te gaan, in de breedste zin van het woord.
Dit betekent niet alleen harmonieus te leven met jezelf en de mensen om je heen maar ook met de planten, dieren, de bomen en het landschap.
Het landschap draagt in zich de informatie van een plek, een volk, een land. Het is de rustplek van de voorouders en de geesten van de natuur.
Omdat wij veelal in onze stenen huizen vertoeven, soms meters en meters boven Moeder Aarde - is onze verbinding met het landschap vergeten. We hebben geen persoonlijke connectie meer met bepaalde plekken in het landschap, met de omgeving waarin we wonen. We weten niet wie er begraven liggen, weten niet wat de namen zijn van de geesten die er wonen en er is al helemaal geen gebalanceerd energetische uitwisseling.

 

IMG_20211030_132933_382.jpg
IMG_20220211_104704_593.jpg
Markestenen in de Lutte

In 2022 begin ik met een reis langs verschillende plekken in de natuur, plekken van kracht maar ook plekken die kracht onttrekken - om de relatie met de geesten van het land te herstellen. We maken opnieuw contact met de voorouders die hun levens geleefd hebben op deze plekken, daar hun rituelen hebben uitgevoerd en de natuurgeesten die er wonen. We hernieuwen de connectie, brengen offers, sluiten (hopelijk) opnieuw vriendschap en proberen door deze verbinding weer de originele band met het land te herstellen.
We vragen om raad en wijsheid aan deze geesten en voorouders en maken monumenten in het landschap zodat de plek - blijvend - geeërd kan worden.
*dit zal een jaarlijks terugkerend evenement worden met ieder jaar weer andere plekken en hopelijk krijgt iedere plek zijn eigen "hoeder" die de plek onderhoudt, schoonmaakt, er aan offert en de verbinding behoudt.

 

IMG_20210918_214221_067.webp

Welke plekken gaan we dit jaar bezoeken:

25 maart 2023 - Thorheim offerplaats bij Doorn
(datum komt nog) - Vennetjes bij Bilwijk/Stolwijk
(datum komt nog) - Grafheuvels bij de Westerheide
(datum komt nog) - De Zunnebelt bij Vorden
(datum komt nog) - De Runxputte bij Heilo
(datum komt nog) - Albertusput bij Egmond
(datum komt nog) - Witte Wievenkoele (kuil) in Lochem


 

Wat gaan we precies doen?

We maken contact met de geest en/of voorouders van de plek. We bieden offers aan en proberen te communiceren met de geest van de plek. We gaan deze plek niet "healen". We maken enkel contact met alle respect voor de geesten en de eerste stap is opnieuw een band opbouwen. Veel landschapsgeesten zijn rancuneus over de manier waarop de mens met hen is omgegaan, en hebben heel terecht niet altijd zin in contact of wantrouwen mensen. Dan houdt het vaak ook gewoon op en gaan we niks forceren.
We doen bij een positieve reactie van de geest een ritueel om de plek onze dank te betuigen van de hernieuwde verbinding en de nadruk ligt dus in de eerste instantie op het geven van geschenken. We gaan bij zonsondergang zodat we zo min mogelijk last hebben van voorbijgangers en de overgangstijd tussen licht en donker is een goed moment om tussen de werelden te lopen. We kunnen veel leren over onze oeroude sjamanistische tradities van deze streken wanneer we met onze voorouders spreken, ook hier zal de nadruk op liggen indien de mogelijkheid er is en er goed contact is ontstaan.
Ik bied een begeleiding, organisatie, offers, bescherming en geef informatie over de plek en hoe je contact kunt maken, en traditionele kennis in de traditie van Spirit of Wolf over krachtplaatsen en hun geesten.

Wat heb je nodig:
- een drum of ratel (niet verplicht maar kan handig zijn)
- ervaring in sjamanisme of het werken met geesten/energieën
- offers in de vorm van gedroogde kruiden, voedseloffers
zoals zonnebloempitjes, witbrood, appel, fruit, inheems voedsel,
inheemse bloemenboeketten
- potje of flesje om misschien bronwater te tappen of beetje zand mee te
nemen etc.

IMG_20210918_140318_039.jpg

Tijd: Soms overdag, meestal avonduren, wordt bekend bij aankondiging van de plek. Komt nog.

Data:
25 maart 2023 - 19:00u Thorhem - verzamelen parkeerplaats pannenkoekenhuis "onder de Pannen"
De rest van de data volgt nog.

Deelnemers: De tour van de desbetreffende locatie gaat door bij 4 deelnemers, maximaal 15 deelnemers. Het staat je vrij per stuk deel te nemen.

Prijs: €25,00 per persoon incl. btw, vooraf betalen bij inschrijving
Meld je aan via: oervrouw.witteraaf@gmail.com
 

groot-5647.jpg
bottom of page