top of page
slang
20191101_112929_0000.png

3- daagse verdiepingsmodule "verbinden met het Levenswiel"


Het Levenswiel

De cirkel, of het wiel, met vier of acht spaken is een oeroud symbool wat men over de gehele wereld tegenkomt. De vier windstreken spelen sinds de prehistorie bij veel volkeren een grote rol. Deze wielen, levenwielen, zijn ontstaan door te kijken naar de krachten van de natuur en zijn ontstaan onder invloed van vele generaties, vele volkeren, onderhevig aan hun eigen groei en verval in de loop der tijd. Vele, vaak sjamanistisch geörienteerde, volkeren hebben hun zeer eigen traditionele wiel ontwikkeld, met bijbehorende kleuren, symbolen, dieren, elementen en interpretaties. Het wiel is onderdeel van hun levens, van hun stam, van hun gemeenschappelijke ziel; hun cultuur.
Ook in onze eigen geschiedenis vindt je het wiel terug, zoals op geveltekens en in kerkelijke iconografie, in de alchemie en vrijmetselarij, in paalgraven en grafheuvels en in onze traditionele volksdansen vindt je cirkelvormige dansen en ook de spiraal en trojaburchten hebben met het levenswiel te maken. 

Al sinds ik een klein kind was, ben ik gefascineerd door cirkels en spiralen. Ik tekende ze veel; tekende zonnen, meteoren en lijnen en toen ik in aanraking kwam met spiritualiteit intrigeerde de cyclus van de natuur me nog meer en herkende ik ook daar de eeuwige cirkel in...
Wel merkte ik dat toen ik met de windrichtingen begon te werken, ik me hier niet echt goed iets bij kon voorstellen. Het was me nog te abstract. Pas bij het verkennen van het sjamanisme gingen het Levenswiel en ook de vier windrichtingen, meer bij me leven.
Na jaren van werken met het Wiel, workshops bij verschillende fijne leraren zoals Peter de Haan, Linda Wormhoudt en Suzanne Hazen en Astrid Klijzing, en veel eigen opzoek- en ervaringswerk en ook onderzoek doen samen met anderen, blijft het Wiel me nog steeds verassen en laat me nieuwe inzichten ontvangen, op steeds diepere lagen. Ik raak nooit uitgeleerd...

 

images.jpg
Stiepelteken bij de Bommelas, Natuurmonumenten

Het Wiel is als een plattegrond voor het leven - de dood - en opnieuw leven. Het is onlosmakelijk verbonden met de cyclus van alles wat leeft en bezield is, het eeuwig leven, met de natuur, met ons mannen en vrouwen, onze psyche, ons lichaam, emoties en onze levensprocessen. De richtingen van het wiel kunnen je helpen om te bepalen waar je staat, in het kader van een thema, een probleem, een momentopname in je leven. De richtingen kunnen je laten zien wat er voor nodig is om verder te komen, waar de wortel van het probleem ligt en helpen je om inzicht te krijgen door een helikopter-view aan te nemen.
Het Levenswiel geeft handvatten aan ieder die met spiritualiteit en natuur bezig is, andere mensen helpt, zichzelf en de wereld om zich heen beter wil begrijpen, zich ermee wil verbinden op een dieper niveau en wie praktisch aan de slag wil met zijn of haar dagelijkse spirituele beoefening.
Het Wiel staat dichtbij ons in dit leven, is verbonden met alle werelden en is altijd aanwezig in jouw leven, of je nu op een vergadering zit of dat je aan het mediteren bent. Het is je ijkpunt, je anker en ook je spiegel, en leert ons dat alles een tijd en een plek heeft in het leven. Het geeft ons rust, leert ons loslaten en neemt ons mee, steeds dieper het mysterie in van de spiraal, van wederkerend leven en sterven en leert ons hierbij het mysterie van balans en harmonie.


 

Driedaagse Dagworkshops Verbinden met het Levenswiel

In deze workshops ga je je verbinden met het Levenswiel, werken met het Levenswiel en het Wiel eigen maken door middel van het ontdekken van je eigen culturele symbolen, je eigen persoonlijke symbolen en universele symbolen. Je gaat oefenen met het voelen van het Wiel, van de richtingen, het wiel lopen, de richtingen stuk voor stuk doorgronden, bepalen waar jijzelf staat en oefenen met waar iemand anders staat, leren over het Vrouwenrad en het Maanwiel, het Zonnewiel en hoe je hiermee kunt werken.
 


Wat krijg je:

- Meer inzicht in je eigen leven en dat van anderen
- handvatten om je spirituele leven meer praktische in te richten
- een dieper begrip van de natuur en de levenscyclus
- een dieper begrip van je eigen menstruatiecyclus als vrouw-zijnde
- een diepere verbinding met je mannelijke kracht
- Inzicht in hoe onze voorouders dachten en leefden
in het kader van reïncarnatie
- Creatieve manieren om met het Wiel te werken

- Jouw eigen persoonlijke Levenswiel creëren
- Manieren om het Wiel in jouw eigen werk in
te zetten om anderen verder te helpen


Welke onderwerpen komen aan bod:

- Het Levenswiel in onze Europese cultuur
- Steencirkels, hunebedden en paalgraven
- Eeuwig Leven
- Het Zonnewiel en Maanwiel
- De Mannelijke en Vrouwelijke cyclus
- het Vrouwenrad en de Reis van de Held
- Licht en Donker
- De Windrichtingen
- Verbinden
- De Elementen onderzoeken
- Met de klok mee en tegen de klok in
- Lopen over wielen
- Balans, Disbalans en extremiteiten
- Jouw eigen Wiel
- Rituelen
- Vragen inbrengen

De dagworkshops zijn los van elkaar te volgen of als reeks (aanbevolen).

Dag 1: 18 januari 2020: onderwerpen komen binnenkort.
Dag 2: 1 februari 2020: onderwerpen komen binnenkort.
Dag 3: 15 februari 2020: onderwerpen komen binnenkort

Prijzen:
Losse workshopdag: € 49,00
Drie-delige module totaal: € 140,00
Prijzen zijn excl. btw.
Prijs is inclusief koffie, thee, iets lekkers en materialen

Locatie:
Het Vijfde Huis, livingsstonelaan 54 in Gouda

Tijden:
Iedere workshopdag is van 13:00 tot 17:00
12:30 inloop en koffie in de zithoek

Meenemen:
Lekker zittende kleding en als je wilt een eigen kussentje of dekentje
Een notitieboekje
Een staf, ratel of drum
Een kaarsje of ander symbool wat voor jou belangrijk is

Meld je aan via het contactformulier op deze website.

  

64582205_2336734016391400_43391532624112
43598251_1986365388094933_65592277761785
70311784_2524405040957629_74851804498330
Zaal in het Vijfde Huis, Gouda
bottom of page