top of page
slang

Gebedssnoeren

Om dichterbij de Vrouwe, de Moedergodin, te komen, maak ik gebedssnoeren die gebaseerd zijn op Haar symbolieken. Gebedssnoeren zijn niet alleen bekend door de rozenkrans of de mala, maar werd waarschijnlijk al in het oude Griekenland gebruikt voor religieuze doeleinden. We weten dit natuurlijk niet zeker maar er is een fresco uit het oude Akrotiri,Thera, waarop we een vrouw met een snoer van kralen in haar hand zien staan uit 1600 v.Chr. Dit heeft mij geïnspireerd om gebedssnoeren te maken met een bredere focus dan alleen de rozenkrans uit het christendom of de hindoeïstische mala.
Kralen zijn van alle tijden en culturen. Waar misschien de eerste kralen gemaakt waren van botten of gedroogde bessen, gingen deze later over in glas en steen en klei, kijk maar eens naar de mooie kettingen uit de Vikingtijd.

Gebedssnoer vrouwenrad

Mijn gebedssnoeren zijn zelf vormgegeven aan de hand van kleursymbolieken, getallensymboliek en natuurlijk de symbolen die aan de gebedssnoeren hangen. Op deze manier geef ik de snoeren hun eigen karakter en betekenis die bij de ontvanger past. Men kan een snoer bij mij laten maken op aanvraag, waarbij je mij de symbolieken overhandigt die je er graag in verwerkt ziet, of je kunt mij laten afstemmen op jouw energie zodat ik zelf een snoer maak aan de hand van wat mijn intuïtie mij vertelt. Bij het gebedssnoer krijg je een handleiding met tips hoe je het snoer kunt gebruiken en ik geef je een persoonlijke boodschap mee die te maken heeft met vrouwelijkheid en het specifieke gebedssnoer.

Praktisch: Het duurt ongeveer 7 dagen om een gebedssnoer te maken en ze is 3 dagen onderweg naar de nieuwe eigenaar/eigenaresse. De kosten van de snoeren verschillen onderling.
Wil je ook een persoonlijk snoer aanvragen? Stuur dan een berichtje via het contactformulier op deze website en dan stuur ik je meer informatie toe. Ben je benieuwd naar het Maansnoer, lees dan verder onder de afbeeldingen!


 

Het Maansnoer

De godinnen en gebedssnoeren die ik tot nu toe gemaakt heb, vallen in goede aarde en ik was geïnspireerd om andere dingen uit te proberen. Het levens- en doden*wiel is een belangrijk deel van mijn leven en werk, de cycli van de maan en de seizoenen en van mijn eigen lichaam zijn voor mij erg belangrijk, als sinds ik een jong meisje was.
(*Het dodenwiel komt van Linda Wormhoudt, voor meer info lees haar boek Nevelvrouw)

Ik wilde een snoer waarmee ik meer met die cycli kon doen in combinatie met mijn zelfontwikkeling en verbinding met het vrouwelijke.
Ik heb het maansnoer gemaakt op een manier wat voor mij passend is, in de vorm van een gebedssnoer, met kralen van edelstenen en met de getallensymboliek die voor mij het meest passend was.

Het maansnoer bestaat uit 28 kralen, verdeeld in vier fasen. De eerste fase duurt 5 dagen, en staat symbool voor de doods-levensgodin en de niet-fysieke fase. Denk hierbij aan de tijd van de winter en de tijd waarbij een overleden persoon zijn reis maakt door de onderwereld. Het is het ongeboren leven en het beïndigde leven tegelijkertijd. Ik heb het in 5 dagen weergegeven omdat dit de tijd is van de menstruatie van de vrouw: haar maanstonden, waar dit snoer grotendeels ook voor gebruikt kan worden. Daarover later meer.

De tweede fase is de fase van de Maagd, waar de witte kwarts-kralen beginnen met de witte tussenkraaltjes. Dit is de tijd van de geboorte en het groeien, van de lente, de wassende maan, het kind en het jonge meisje tot aan haar eerste menstruatie. Het duurt 9 dagen omdat vaak de eisprong (Volle Maan) rond de 14e dag van de maancyclus van de vrouw valt.

Vanaf de 14e dag gaat de Moederfase in. Deze staat symbool voor de vruchtbare fase van de vrouw, de rode tussenkraaltjes getuigen hiervan. Het is de tijd van hoogtepunten, van vruchtbaarheid, denk aan de energie en symboliek van Midzomer, de zonnewende, de volle Maan en alles wat zijn ultieme fysieke, vitale, uiterlijk gekregen tijdens het hoogtepunt van het leven. Het is de meest materiële fase van de cyclus en het is het ultieme scheppende moment (hier kan namelijk de conceptie plaats vinden, waarbij midwinter en midzomer elkaar dus aanraken).

Het Maansnoer met spiraalbedel en godinnenhanger

Vanaf hier begint het kantelpunt waarbij het fysieke langzaam achteruit gaat en waarbij we naar binnen keren in plaats van naar buiten wat betreft beweging. Na deze 5 dagen van hoogtepunten van vitaliteit en materie, keert dus het tij en gaan we onze weg weer terug naar beneden en volgen het snoer via de zwarte tussenkraaltjes. Dit is de fase van de Wijze Vrouw of de Tovenares. Het is in het leven de tijd van de menopauze en de ouderdom, de herfst van het leven, van de afnemende Maan. Het is bij de vrouw de tijd van de premenstruele fase, die vaak stormachtig verloopt. In deze fase ontmoeten we namelijk onze schaduwkant en keren we meer naar binnen tot we uiteindelijk afscheid nemen van de levenscyclus en de menstruatie weer inzet, of in een mensenleven: de dood haar intrede maakt. Het is een fase waarin we voorbij de materiële wereld kunnen kijken, zoals men ook in de herfst en winter traditioneel bezien de grenzen tussen de werelden opgeheven ervaart. Het is een fase van magie en diepe wijsheid over men-zelf en de wereld.
 

Dan komen we bij het eind en het begin van het snoer zoals eerder aangegeven, de 5 zwarte Onyx- kralen van het verborgen gezicht van de nieuwe maan en de menstruatie. Het afstoten van hetgeen dat niet bevrucht werd en tevens beginnen de hersenen alweer op de eerste dag van de cyclus in actie te komen om een nieuwe cyclus te starten, en zijn we dus weer bij het dubbelgezicht gekomen van de Donkere Moeder van het Leven-Dood-Leven-principe*
(*zie Clarissa Pinkola Estes met de Ontembare Vrouw).

 

Aan het snoer hangt een bedeltje van een spiraal, omdat de spiraal onder andere staat voor de initatie die iedere cyclus in zich heeft, mits juist gebruik van gemaakt en begrepen door in dit geval: vrouwen. Het spiraalhangertje kun je, als je nog menstrueert, hangen op het moment in de cyclus waar je bent, om zo meer voeling met je eigen ritme te krijgen.

Of, als je (nog) niet menstrueert, kun je de fasen van de maan volgen, die eveneens 28 dagen is.

Niet iedere vrouw menstrueert exact 28 dagen. Het snoer is gebaseert op mijzelf, als een soort proto-type, maar als je een ander aantal wilt dan maak ik die met alle plezier voor je. Een cyclus is niet altijd hetzelfde en ook niet altijd 28 dagen en dat is helemaal niet erg. Wil je de Maan volgen? Bijvoorbeeld als je niet meer menstrueert en je toch de cyclus wilt volgen? Dan is de 28/29 dagen uiteraard wel aan te houden. Neem dan 1 dag speling om te mediteren met het godinnetje aan het eind van het snoer (sowieso een aanrader).
 

Het snoer geeft je meer voeling met de cyclus van de Maan en je eigen cyclus. Maar je kunt het ook gebruiken om de traditionele fasen van het goddelijke vrouwelijke beter te leren kennen (wit: maagd, rood: moeder, zwart of donkerblauw of donkerbruin: Wijze Vrouw en de kleurloze of zwartwit fase: de donkere moeder). Ook kan je godinnen erbij betrekken die te maken hebben met deze fasen (of allemaal) zoals Nerthus, Freyja, Holle en Nehalennia.

De cyclus kan je helpen dingen beter los te laten door verandering te accepteren, het kan je helpen met je angst voor de dood, het geeft je een kader voor je persoonlijke ontwikkeling waarbij je iedere maand je rust neemt, of juist actie onderneemt, creatieve tijd inpland of aan zelfreflectie doet waardoor je jezelf beter leert kennen en meer richting aan je leven kunt geven.
 

Uiteindelijk kan het een hulpmiddel zijn om het contact met de natuur, de heilige cyclus van het leven, te herstellen of te verdiepen. Dit kan door ermee te mediteren, door te zingen bij iedere kraal, de namen van godinnen te reciteren en nog veel meer.

Dat was het in het kort maar voor wie een custom-made of een snoer wil zoals op de foto, ontvang je er uiteraard nog meer uitleg bij en er komen blogposts aan over dit onderwerp.

Vrouwenrad.png
bottom of page